Visie op coaching

 “Help mij het zelf te doen”   Maria Montessori

Het coachen van persoonlijke transformatie is coaching op zingevingsniveau.
Zingeving houdt in dat je bewust wordt van je essentie, of ‘je ware zelf’, en daaraan steeds meer invulling gaat geven. Je gaat jouw essentie ontdekken of opnieuw vinden, jouw essentie is misschien op de achtergrond verdwenen of vertroebeld, door invloeden van buitenaf, werk, gezin, familie, maar deze pure ‘ware zelf’ is er nog steeds.

Je kunt je dromen waarmaken! Ook al zie je de weg nog niet die je moet gaan nemen.

Als je zicht hebt op jouw essentie en drijfveren, dan kun je deze gaan (her)invoeren in jouw leven. Je gaat op een bewustere, bij jou passende, manier leven, je gaat je leven opnieuw inrichten.
Dit kan radicaal, of stap voor stap, maar op het moment dat je dit pad naar jouw essentie gaat bewandelen is er geen weg meer terug. Je zal geïnspireerd raken, nieuwe keuzes maken, nieuwe ideeën vormen en jezelf dit nieuwe, andere leven gunnen en eigen maken..

Het realiseren van dit transformatie proces betekent dat je dagelijks bewust aan de slag gaat met het creëren van jouw nieuwe leven. Je gaat vastgeroeste patronen en weerstand herkennen. Je wordt je er van bewust dat bepaalde (aangeleerde) gedragingen niet meer het gewenste resultaat geven. En op grond van al je eerdere ervaringen ga je keuzes maken, waar wil je afscheid van nemen, en wat wil je behouden?

Wat wil je van je leven maken? Wat zijn je dromen, hoe ga je deze verwezenlijken? Wat is de bestemming, die je gekozen hebt? Wat zijn jouw onderliggende drijfveren? Hoe ga je jarenlange verlangens omzetten in concrete keuzen?

Het gaat dus niet om het oplossen van problemen, maar het gaat om het gebruik maken van jouw potentieel, je wilt uit jouw leven halen wat er in zit. Wat heb je de afgelopen tijd laten liggen, waar je (opnieuw) gebruik van wilt maken?

Er is een groot verschil met positief denken en de juiste mindset. Dit zijn middelen, deze heb je nodig om jouw nieuwe toekomst te creëren .
Een nieuwe toekomst creëer je niet door met een toverstaf te zwaaien en dan te verwachten dat het is geregeld: ‘ik denk even aan een andere manier van leven en even later heb ik het ook’. De zoektocht naar jouw essentie is een reis die veel tijd kan kosten.

Veranderingen gebeuren niet ‘overnight’.

Maar je zult zien als je eenmaal op weg bent wordt jouw koers helder, je gaat afrekenen met onderliggende overtuigingen en oordelen, je zal zien dat je in een stroomversnelling terecht komt, waardoor het makkelijker wordt om keuzes te maken. Je zal meer jezelf worden, en dit zal ook zichtbaar zijn voor jouw omgeving, familie, relaties en werk. Je omgeving zal herkennen dat je anders bent, andere beslissingen neemt en keuzes maakt om jouw leven in te richten op een manier die bij jou past. Je zult andere vriendschappen aangaan en er zullen mensen afscheid van je gaan nemen.

Coaching kan in dit proces helpen, voor langere tijd, of misschien al in een paar sessies, uiteindelijk zal het jouw transformatie proces versnellen. De manier waarop je gebruik maakt van ondersteuning is voor iedereen anders. (zie onze verschillende mogelijkheden)

Coaching op zingevingsniveau is confronterende en radicaler dan andere vormen van coaching. Je kunt transformeren niet half doen, je kunt niet half jouw nieuwe wereld creëren.

De coach houdt in de gaten of keuzes voortkomen uit jouw essentie, en niet worden ingegeven door ego of omgeving. Het is een herprogrammering van jouw systeem, geen radicaal nieuw leven, maar jouw leven, wat op een andere manier wordt ingericht. Om dit te verwezenlijken gebruikt de coach concrete handvatten, heldere en haalbare stappen, voorbeelden en metaforen. Ze ondersteunt je, omdat ze weet dat het lastig is om de transformatie ook daadwerkelijk in de praktijk toe te passen. In de praktijk liggen oude verleidingen op de loer. En als het moeilijk wordt, verval je vaak in automatismen of routinematig (oud) gedrag. En hoe reageren je familie, vrienden en werk op je andere kijk op het leven? Bij De Evolutie weten we dit maar al te goed. En daarom begeleiden wij jou ook bij dit deel van je ontwikkeling.

Verander jezelf en je leven zal veranderen…

Transformeren is jezelf ‘afrollen én jezelf (opnieuw) ontwikkelen.