Tegenwind

Niet alleen buiten was er een frisse wind afgelopen dagen, ook binnenshuis stormde het een beetje…..

Mijn afgelopen weken stonden in het teken van doelen stellen. Mijn website ‘De Evolutie’ gelanceerd, bloggen, vloggen, ideeën verzamelen, leuke afspraken voor nog meer groei, de workshop ‘De kracht doelen stellen’ was een succes en mijn eigen sub-doelen

liepen ook mooi op schema. Ik zat in een goede flow….. Heerlijk.

Totdat tegenwind opstak…..

Het herstel van een operatie aan mijn rug duurde langer dan dat ik had ingepland. De pijn was meer dan dat ik had verwacht, de vermoeidheid van de narcose voelde alsof ik met een loodschort om liep, en het herstel gaat een stuk langzamer dan ze mij hadden voorspeld. Mijn werkzaamheden stapelden op, mijn wallen werden dieper en mijn energie was weg.

Ik baalde dat ik mijn gestelde doelen niet ging halen, en dat de flow waarin ik zat ver te zoeken was, ook kwam deze teleurstelling ook nog eens boven op andere teleurstellingen, qua gezondheid en energie. Ik voelde m

e waardeloos….. Hoe ga je dan verder?

Hoe ga jij om met teleurstellingen?

Teleurstellingen maken dat we (meestal) het bijltje er bij neergooien… Dat we afhaken en onze doelen in de prullenbak gooien.

“Het is toch niets voor mij, ik kan het niet, nu moet ik weer helemaal opnieuw beginnen….. of zie je wel dat het niet bij mij past, want ik word op allerlei manieren tegen gewerkt.”

Omgaan met tegenslagen en teleurstellingen kan je leren heb ik in de afgelopen jaren ondervonden. Ook ik heb in het verleden mijn geluk laten afhangen van externe factoren, de artsen die niet eerlijk zijn, opdrachtgevers die niet doen wat ze beloven kritiek mogen ontvangen die ik totaal niet terecht vond, etc. etc…..

Iedereen heeft daar mee te kampen. De een heeft wat meer of grotere tegenslagen dan de ander, maar we hebben ze allemaal.

Ik heb me niet uit het veld laten slaan. Ik weet wat ik wil en dat laat ik niet van mij afnemen door tegenslag.

Wat niet werkt:

  • De schuld bij anderen neerleggen, (stiekem wel een beetje ;-), maar dat werkt helaas maar heel even…. )
    Het maakt je pijn en ongemak niet minder, misschien zelfs wel meer, omdat je de controle over jouw tegenslag dan helemaal in de handen van de ander legt. Jezelf de schuld geven werkt evenmin. Je kunt gedane zaken niet keren, maar je kunt wel onderzoeken wat je anders had kunnen doen.
  • Bij de pakken neer gaan zitten is ook niet de juiste oplossing, ook dat mag best even, maar dat wil je niet, je wilt toch echt weer verder…..
  • De moed opgeven!

Ook jij kan omgaan met teleurstellingen!

Uit eigen ervaring, door er veel over te lezen en veel klanten te begeleiden bij teleurstellingen heb ik geleerd dat de volgende stappen je helpen om beter om te gaan met teleurstellingen en de draad weer op te pakken:

  1. Acceptatie

Ik heb het al in een eerdere blog genoemd. Accepteren dat wat er is, dat is de eerste stap. Sta (even) stil bij je tegenslag of teleurstelling, erken dat het er is. Neem de tijd om hier boos, verdrietig of uitermate geïrriteerd door te zijn, maar stel er een termijn aan. Een uur, een dag, meer niet!

Het heeft niet veel zin je er langer druk om te maken, om er in te blijven hangen of jezelf zielig te vinden, je moet verder, je wilt verder…..

Maak nieuwe, eventueel aangepaste, plannen, pak weer op waar je mee bezig was en wees reëel over je mogelijkheden.
Negeren van je teleurstelling is geen oplossing, maar gewoon doorgaan of het er niet is, aanmodderen, niet erkennen dat er iets is, dat is werkt maar heel even, maar op de lange termijn is de schade erger.

  1. Doelen stellen

Stel jezelf een doel, of doelen in het leven, daar kun je je aan optrekken. Deze zorgen voor de rode draad in je leven. Zodra je besloten hebt weer verder te gaan, heb je meteen weer een plan, een reden en handvatten om stappen te zetten. Je hoeft je niet te bedenken hoe je nu verder moet, want je had al een pad voor jezelf uitgestippeld, je weet wat je te doen staat. Maak de balans op waar je nu staat en haak weer aan bij jouw doel.

  1. Doorzettingsvermogen

Geef niet op, laat je niet uit het veld slaan. Doorzettingsvermogen kun je leren, het is niet alleen maar een karaktereigenschap, je kunt er ook een vaardigheid van maken. Door niet op te geven, de balans op te maken en je kansen opnieuw te bekijken kom je weer in beweging.

  1. Think Yes

Denk in mogelijkheden en niet in problemen! Als je tegenslagen te verwerken hebt, is het lastig om in mogelijkheden te denken, maar bedenk dat ze er zijn. Aan elk nadeel kleeft een voordeel!
Er zijn zelfs meer mogelijkheden dan je denkt. Zijn er dingen die je kunt leren van deze tegenslag? Kun je het de volgende keer anders aanpakken?

Bekijk de situatie waar je in zit en trek er lering uit. Misschien leg je de lat te hoog, of kun aardiger zijn voor jezelf, minder van anderen verwachten, of meer tijd nemen voor een herstel….. Of is het gewoon zoals het is.

Bekijk wat bij jou past, wat bij deze situatie past, en bereid je daarmee voor op een volgende tegenslag, want die komt, daar kun je zeker van zijn!

  1. Geloof in jezelf!

Dit is misschien wel de belangrijkste tip, geloof in jezelf. Doordat het tegen zit krijgen de stemmen in je hoofd weer alle kans om van zich te laten horen: “ze zullen me wel een slapjanus vinden”, “je hebt ook altijd een excuus”, “je kan ook niks”, “wat zal mijn partner, baas, vriend of buurman er wel niet van denken”.

Deze tegenslag maakt niet dat je minder succesvol bent, minder getalenteerd of minder hard werkt. Het voelt misschien even zo, maar dat is tijdelijk. Neem deze tijd om plannen te maken, je doelen aan te scherpen, even terug te kijken op wat je al bereikt hebt, om zodat je, als het weer beter gaat, je neus de juiste richting op hebt staan.

Tegenslag ondermijnt ons zelfvertrouwen. Ik zeg altijd “that what doesn’t kill me, makes me stronger!
Ik heb de draad inmiddels weer opgepakt, nog steeds herstellende heb ik mijn to-do lijstje heb er bij gepakt. Ik heb bekeken wat ik kan, en wat ik op dit moment nog niet kan, Ik ga langzaam en met beleid, maar ik ga stap voor stap weer vooruit…..

Tip voor mijzelf: Ik zal iets aardiger zijn voor mijzelf, wat meer rust inplannen, maar ik ga weer aan de slag, met heel veel zin en (nog) een klein beetje frisse tegenwind!

Wil jij ook een rode draad in je leven? klik hier en lees meer over de workshop ‘De kracht van doelen stellen’.

Zonnige groet,

Wendy

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie