Geluk is een keuze – Acceptatie

Verander wat je niet kunt accepteren – Accepteer wat je niet kunt veranderen.

Als iets je niet aanstaat, als je er niet meer mee kunt leven, verander het dan, je baan, je vrouw, die schreeuwende kinderen op straat…..

Oh, dat kan niet? Dan heb je het te accepteren, dat het is zoals het is.

Hierin heb je een keuze. Je kunt er voor kiezen om je dagelijks te ergeren aan dingen de je niet kunt veranderen. Of je kunt er voor kiezen om het los te laten en je er niet meer druk over te maken.

Inderdaad dat is niet eenvoudig!

Laatst werd ik geïnterviewd door de redactie van een damesblad over mijn hoofdpijnen (eigenlijk migraine, ik noem het liever hoofdpijn, migraine dat klinkt zo… in mijn beleving, slachtoffer-achtig). Het ging er om hoe ik positief blijf ondanks deze stevig hoofdpijnen. Dit zette mij weer even aan het nadenken over mijn hoofdpijn en acceptatie, en hoe ik daar mee omga.

Ik heb mijn hele leven al zware hoofdpijnen, vaak maanden achtereen, (van misselijk makend, spugend, slechte spraak, coördinatie en concentratie en niet kunnen functioneren, tot gewoon lastig) en dan in ene weer een periode niet, kan een dag of een week en heel soms een maand zijn. Natuurlijk al alles onderzocht en uitgeprobeerd, maar in al die jaren (stuk of 35) geen oorzaak of remedie gevonden.

Dan rest er nog 1 ding: acceptatie.

Heel belangrijk voor mij: Ik ben niet mijn hoofdpijn. Ik ben een leuk mens, vriendin, ondernemer, en nog veel meer. Ja soms wordt ik belemmerd en moet ik mijn schema aanpassen.

En er zijn altijd mensen die zeggen, ohh, maar dan heb je het niet zo erg als ik. Nou ik kan je verzekeren…. Het is erg!

Gelukkig heb ik het de laatste jaren aardig onder controle met medicatie, maar soms breekt het daar gewoon doorheen, zomaar van de één op andere minuut en ben ik weer even geheel terug bij af.

Ik heb geleerd het te accepteren, het is een onderdeel van mij. Een ander heeft een slecht been, ik heb een rottig hoofd….

Het maakt dat ik niet altijd kan doen wat ik wil doen. Het maakt dat ik vaker op bed lig dan de gemiddelde mens. Maar het maakt met zeker niet ongelukkig. Het is beperkend en onhandig. Maar dat is een blaar onder je voet ook!

Dit is geen bagatelliseren, het is accepteren.

Ik heb altijd een keuze. Ga ik met mijn hoofdpijn onder een dekentje op de bank zitten of ga ik met een vriendin eten, of lekker naar het strand? Geen moeilijke keuze. De locatie is dan misschien beperkt, geen harde muziek, veel mensen of fel licht, maar wel gezelligheid, een leuk gesprek en een schaterlach. Mijn hoofdpijn vergeet ik dan heel even, het is er nog steeds, maar ik wordt er niet door in beslag genomen.

Het vergt wat aanpassing, van mij, van mijn omgeving, soms kan niet alles wat ik wil. Voor alles is een oplossing, als ik geen auto kan rijden, dan vertel ik mijn afspraak dat ik vandaag niet de kracht heb naar hem/haar te komen, en dan komt deze naar mij. Ik vertel dat ik iets anders wil doen dan naar de sauna, even lekker naar buiten of zo. Dan werk ik vandaag niet aan de computer, maar pak een flip-over.

Moet ik trainingen geven dan neem ik iets meer medicijnen, en houd ik vol tot ik bij mijn van tevoren ingeplande rustdag -ochtend of –middag aangekomen ben.

En zo balanceer ik mijn dagen…

….om mijn hoofdpijnen heen. Ik maak keuzes, wat gaat wel en wat gaat niet, ik laat me niet beperken, ik maak andere keuzes. Dat is zo natuurlijk geworden dat ik het niet meer als een keuze voelt. Ik doe wat ik kan, en dat doe ik met veel plezier!

Vaak hoor ik: “jij denkt er wel heel makkelijk over”, ja klopt, ook dat is een keuze, moeilijk denken, denken in problemen en beperkingen, maakt mij niet blij, daar word ik niet gelukkig van.

Ik kies voor geluk.

Ik doe wat ik kan en doe dat met zo veel mogelijk plezier.

Accepteren, dat kost wat oefening. Het kost moeite, maar het levert zo veel op!

Vechten, verdringen of vermijden van een probleem levert niets of maar tijdelijk iets op. Door acceptatie ga je het probleem aan, en kun je aan de slag met een oplossing.

Mijn 4 tips om te leren accepteren:

  1. Houd je bij feiten:

Is het waar dat die schreeuwende kinderen buiten dit doen om jou te pesten en omdat ze niet opgevoed zijn, of hebben ze gewoon heel veel plezier en laten ze dit uitbundig horen?

Is het waar dat je niets kunt omdat je hoofdpijn hebt, of zijn er toch nog dingen die je wel kunt doen?

  1. Maak een keuze!

Als je er voor kiest om het probleem aan te gaan of los te laten is de helft van het probleem al opgelost, soms zelfs het hele probleem. Kies voor dat wat voor jou werkbaar is.

  1. Leef in het nu.

Verleden en heden kunnen je goed bezig houden. Je kunt dingen uit het verleden niet meer veranderen en de toekomst heb je maar beperkt grip op. Dus kijk wat er nu is en wat nu je mogelijkheden zijn.

  1. Wees blij met wat er is.

Verplaats je gedachten naar wat je blij maakt, wat kun je nu doen, en wat zijn je mogelijkheden. Er kan altijd meer dan je denkt, we beperken onszelf door te denken dat iets niet kan of ons tegenzit. Maar is dat wel zo.
Zet een glimlach op je gezicht en bedenk dat die kinderen buiten lol hebben, dat je in ieder geval vandaag geen zware klus hebt, en rustig aan kunt doen. Er is altijd iets wat je blij kan maken, tel je zegeningen.

Ook jij kunt kiezen! Succes!

Wendy

Meer over een positief leven met hoofdpijn:

Ik heb meegewerkt aan een serie op Libelle TV over Migraine. Hieronder de filmpjes:

Migraine en werk

Migraine en relatie