Doelen stellen, niks voor jou!

Doelen stellen, niks voor jou!

Naar aanleiding van mijn presentatie ‘De kracht van doelen stellen’ bij Open Coffee 071, kwam ik in gesprek met een aspirant ondernemer. “Doelen stellen is meer iets voor ondernemers en grote bedrijven” zei hij, “Ik heb nog niet eens een KvK registratie, dus voor mij nog niet van toepassing”.

“Doelen stellen is voor iedereen… “

Was daarop mijn antwoord. “Het aanvragen van een KvK registratie kan al een doel op zich zijn. Je mag ook kleinere doelen stellen, je hoeft niet meteen een visieplan te schrijven….

Of je nu doelen stelt naar aanleiding van een visie of missie vaneen grotere organisatie, of dat je als Zelfstandig Professional jezelf doelen stelt, om te groeien of nieuwe producten te ontwikkelen, doelen stellen is voor iedereen.

Doelen stellen is voor iedereen handig, zodat je gaat bereiken wat je wilt bereiken. Als je geen doelen stelt, dan komt er vaak niets terecht van de leuke ideeën en wensen die je hebt.

Een klein doel kan een grote impact hebben.

Zo sprak ik ook een keer iemand die dezelfde mening had als de bovenstaande aspirant ondernemer.

We raakten in gesprek, en hij gaf aan dat hij graag wat meer contact met de buren zou willen hebben. Hij woonde een jaar in zijn nieuwe huis, maar had geen idee wie zijn buren waren, hoe ze heten en waar ze zoal naar toe reden elke ochtend in alle vroegte.

“Daar kun je toch een doel van maken? Jouw doel is dan je buren beter te leren kennen”.

Je kunt ook kleinere doelen stellen, dicht bij huis, of dicht bij jezelf. Het hoeft niet altijd te gaan over geld of ontwikkeling, of te gaan over doelen die ten grondslag liggen aan een missie of visie.

Je kan ook als doel stellen je buren beter te leren kennen.

Wanneer is je einddoel bereikt?

Stel je wilt alle buren bij naam kennen en een praatje kunnen maken.

Waar ga je dan beginnen?

Aanbellen, hallo ik ben je buurman? Dat kan. Maar die drempel was voor Fred (we noemen hem even Fred) te hoog. Fred is communicatief niet heel handig en vindt dat dus eng.

Hoe zou je dan kunnen beginnen, door eens hallo of goede morgen te zeggen? Iets over het weer te zeggen of door een compliment te geven voor de net gewassen auto of ramen?

Van daaruit ga je verder, een keer een praatje, en misschien een keer uitnodigen voor een buurtborrel, met meerdere mensen, dan hoef je niet in je eentje de ander te entertainen.

Bedenk wat bij jou past.

Wat zou een eerste stap kunnen zijn.
En ga van daaruit verder bouwen.

Doelen stellen is echt voor iedereen.

Het maakt dat een droom ook daadwerkelijk een wens wordt, en van daaruit een stappenplan om deze te verwezenlijken.

Je hoeft natuurlijk niet overal een doel van te maken met een stappenplan, alhoewel, als ik naar de AH ga zonder doel en zonder stappenplan (boodschappenlijstje) dan komt er niet veel van terecht. 😉

Het gaat er om dat je bewust bent van wat je laat liggen, welke wens, welke droom, en om wat voor reden. Dan is het misschien tijd om jezelf een doel te stellen, door het in haalbare stappen te verdelen wordt de wens groter dan de angst voor de eerste stap.

Iedereen kan het!

En iedereen kan zijn doel bereiken. Begin met kleine stapjes, zo maak je de drempel lager en heeft jouw einddoel meer kans van slagen.

Zorg ook dat je je wens of doel duidelijk formuleert. Wat wil je bereiken? Wanneer ben je blij met het resultaat? Wil je (in Fred z’n geval) vrienden worden, of gewoon zonder aarzelen hallo kunnen zeggen.

Het is belangrijk dat je dat goed voor ogen hebt, dat je een concreet en helder einddoel voor ogen hebt. En alles is daarin goed, het is jouw doel, jouw wens, dus alles wat je daarin als eindresultaat stelt is prima. Het moet voor jou haalbaar zijn!

3 tips voor het concreet doelen stellen:

#Tip 1: Zorg voor een heldere, duidelijke en haalbare doelstelling

Zorg dat je doel niet te groot en onbereikbaar is of lijkt. Je kunt altijd nadat je dit doel hebt bereikt weer een vervolgdoel stellen.

#Tip 2: Formuleer je beginpunt.

Wat is je uitgangspositie, wat vind je daaraan vervelend en wat wil je veranderen of vernieuwen? Dat is om twee redenen handig, je kunt dan bekijken wat vanuit deze uitganspositie een eerste kleine en haalbare stap zou kunnen zijn. Zo kun je ook je voortgang bijhouden, door de situatie straks naast je beginpunt te houden en te zien hoe ver je al gekomen bent. Dit werkt motiverend.

#Tip 3: maak een stappenplan

Welke stappen kun je zetten zodat je steeds iets dichter bij je doel komt. In één keer je doel uitvoeren is geen goed idee. Dan is de stap richting verandering te groot. Het werkt het beste als je tussenstappen formuleert en per tussenstap, of subdoel richting je doel gaat. Subdoelen afvinken maken dat je progressie ziet en dat werkt ook weer motiverend om door te gaan.

Wil je met je doelen aan de slag?

Dan is de workshop ‘De kracht van doelen stellen’ iets voor jou. In deze workshop ga je met een stappen plan naar huis, een duidelijk geformuleerd einddoel en misschien zelfs wel met een eerste gezette stap!

De eerstvolgende workshop is 2 maart. Klik hier voor meer informatie.
Als je je nu aanmeld krijg je 50% korting. Gebruik de kortingscode: Doelen Blog

Tot 2 maart?

Zonnige groet,

Wendy Vos

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie